Проф.Касчиев обясни защо проектът АЕЦ “Белене“ няма да се реализира |

Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до реализиране на проекта“. Така експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев коментира пред bTV проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Днес изтича крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене“. Очаква се оферта от „Росатом“. До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване – от „Фрам атом“ и „Дженерал електрик“. Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.

По думите му положението било ясно. Проф. Касчиев обаче напомни, че преди 11 години участвали 8-9 големи известни енергийни инвеститора за изграждането на проекта „АЕЦ Белене“. Тогава в отговор на негов анализ наличието на толкова много компании проектът се оказал добър, но всичко се разпаднало.

Той изтъкна, че в проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“ няма европейски компании и няма частни компании, които да участват в надпреварата. „Няма ли частни компании, бъдете сигурни, че проектът не е перспективен“, посочи проф. Касичев.
Експертът посочи, че в проекта участват страни извън Европейския съюз и включването на такива държави изисква много силно доказване, защото се одобряват от Съвета на Европа.
Той не очаква да има и никакви държавни гаранции.

Освен това площадката за изграждането на АЕЦ „Белене“ се намира в зона в сеизмичен риск и за проф. Касичев тя е рискова. Според него управляващите нямат „хал хабер“ от ядрени рискове.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"