Валентин Николов посочи колко ще спечели България от “Балкански поток“ |

Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева за около 20 години от проекта „Балкански поток“. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Възвръщаемостта на проекта е предвидена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ако нямаше възвръщаемост, КЕВР нямаше да одобри проекта, добави той.

Борисов отговори в НС за отношенията ни с Русия, АЕЦ „Белене“ и „Балкански поток“

Когато Русия обяви спирането на „Южен поток“ и даде началото на „Турски поток“, започнахме да работим по газов хъб „Балкан“. Част от идеята беше втората тръба да се захранва с газ от „Турски поток“, посочи Николов.

По думите му Европейският съюз няма правови механизми за спирането на строежа на „Балкански поток“. Всичко е направено по европейските правила. Тази инфраструктура е изцяло българска, заяви председателят на енергийната комисия.

Борисов разкри защо вместо „Южен“ сега стартира „Балкански поток“ за 1,1 млрд. евро

Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура.

Николов увери, че страната ни няма да загуби транзитните такси от над 1 млрд. долара за осигуреното трасе за транзитиране на руски газ към Турция.

Той каза, че е умерен оптимист за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Виждаме голям интерес от големи компании. Този интерес трябва да се материализира, заяви Валентин Николов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"