Направо ще ви се доплаче от тези думи на президента Радев за 30 години преход у нас |

Целият този процес беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт.

Това каза президентът Румен Радев, който участва във форум „30 години от промяната“ по повод 25-ата годишнина на фондацията „Фридрих Еберт“ в България.

Не, той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси, каза държавният глава, който в изказването си открои и постиженията на прехода.

Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели – членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България?

Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави?

Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, посочи президентът Радев, като добави, че младите са умни и виждат, че темповете, с които се движим, няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот стандарта, който те желаят.

По думите на президента сме свикнали да търсим отговор на тези въпроси в пространството на цифрите, на статистическите измерители и на икономическите и социалните модели, но в него не можем да дадем отговор на важните въпроси.

Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, бюджетни приоритети да определяме, и каквито и пари да раздаваме, особено преди избори, няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи най-вече от политическата среда и от начина на упражняване на политическата власт, отбеляза Румен Радев.

Ако не за друго, поне преходът ни отвори очите, че когато властта се отнема от гражданите и се концентрира в една тясна група хора, неизбежно този тесен кръг започва да използва институциите и финансови и медийни инструменти, така че да засилва своята власт и да измества приоритетите от упражняване на власт в полза на гражданите към упражняване на власт в интерес на тяснопартийни и лични интереси, заяви Радев.

Затова, по думите му, не трябва да търсим истинските въпроси и отговори в пространството на цифрите и икономическите разчети, а в това на обществено-икономическите отношения и на демократичните механизми, на правата, свободите и овластяването на българските граждани. Точно тук, според президента, трябва да си задаваме истинските въпроси.

„Дали устоите на нашата държава са достатъчно демократични и правови? Имаме ли реално разделение на властите? Гарантират ли се свободата и равните възможности? Гарантирана ли е и как необратимостта на демократичните процеси? Доколко гражданите са овластени да оказват влияние върху управлението и неговия контрол?“.

Когато противно на принципите на парламентаризма парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така, както пълноценно е дадено по Конституция, когато парламентарният контрол е повече в сферата на формалностите, оттам ерозира и разделението на властите, и самата същност на парламентаризма, посочи Радев.

Когато се задушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на гражданите. Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава.

Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението, каза още президентът Румен Радев.

В изказването си държавният глава приветства фондацията „Фридрих Еберт“ за усилията на организацията да работи за процесите на демократизация у нас, като изтъкна, че ще продължат усилията България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт и качество на живот, сигурност на гражданите й, качество на обществените услуги, а това няма как да се постигне, ако не се осигури необратимост на демократичните процеси и силни, но прозрачни, отчетни и отговорни институции, както и силно, свободно и инициативно гражданско общество.

Сред присъствалите бяха също вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, президентите на КНСБ и на КТ „Подкрепа“. На събитието в София тази вечер беше открита и изложбата „30 години преход в 30 снимки“ на фоторепортера Иван Стоименов.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"